Živilski tehnik

poklic : Živilski tehnik  

O IZOBRAŽEVANJU

Program živilski tehnik traja štiri leta.

V izobraževanju se dijaki naučijo:

  • dela in naloge na področju predelave in priprave živil živalskega izvora in živil rastlinskega izvora,
  • delo v laboratorijih, kjer se naučijo analizirati kemijsko in mikrobiološko kakovost surovin in izdelkov ter končnih izdelkov in polproizvodov,
  • predpisov in zakonodaje o kakovosti izdelkov,

  

Zanimivosti izobraževanja:

  • strokovne ekskurzije,
  • zaključni ples.

Možnosti zaposlitve:

  • v živilski industriji kot kontrolor kakovosti, kot kontrolor odpadnih vod in drugih odpadnih snovi,
  • v industriji predelave in priprave živil na področju pivovarstva, vinarstva, pekarstva, mlekarstva, mesarstva, pri predelavi rib, kot oljarski tehnik, tehnik za predelavo sadja in zelenjave, v mlinarstvu, testeninarstvu, ali kot konditorski tehnik.

Izobraževanje je namenjeno:

  • dekletom in fantom, ki so uspešno končali osnovno šolo.

Po končanem šolanju s POKLICNO MATURO se lahko dijaki zaposlijo ali pa nadaljujejo izobraževanje na VIŠJIH, VISOKOŠOLSKIH IN UNIVERZITETNIH študijskih programih.

POKLICNA MATURA vključuje:

  • slovenščino,
  • tuj jezik ali matematiko,
  • strokovno-teoretični predmet,
  • izdelek ali storitev z zagovorom ali projektna ali raziskovalna naloga z zagovorom